8 Mayıs 2015 Cuma

CEP TELEFONU KULLANIMI

Bilgisayar oyunları, cep telefonu, internet gibi sayısal teknoloji kullanımı çocuklar ve ergenler arasında son zamanlarda özellikle son 15 yıl içerisinde hızlı bir artış göstermiştir. Yaşları 8-18 arasında olan çocuklar ve ergenler ortalama olarak günün 5-6 saatini bilgi ve iletişim teknolojik araçlarını kullanarak geçirmektedir. İnternet kullanımının giderek artması, sınırsız, denetimsiz ve yasaksız her türlü bilgiye ve kişilere erişimin kolaylığı, çok olumlu gelişmelerin yanında bazı önemli ama olumsuz sonuçların doğmasına da neden olabilmektedir. Bilgisayar oyunu, internet gezintileri, çocukları ve ergenleri sosyal hayattan giderek uzaklaştırmaktadır.
Cep` te Kaybolan Çocuklar Ülkemizde gün geçtikçe artan bir hızda ve yaygınlıkta cep telefonu kullanımı artmakta ancak bu artış en fazla çocuk ve gençlerimizde görülmektedir. Öyle ki, ilköğretim birinci basamağın neredeyse ilk sınıflarında (2. veya 3. sınıflarında yani 7-8 yaşlarındaki) çocukların ellerinde cep telefonlarına rastlanabilmektedir. Aynı zamanda cep telefonu model değiştirme sıklığı da çocuk ve gençlerde görülmektedir. Dolayısıyla bu durum şunu göstermektedir:

Çocuk ve gençler cep telefonlarını, telefonun asıl fonksiyonu olan HABERLEŞME amacından daha çok başka amaçlar için kullanmaktadırlar. Öğrencilerle yapılan görüşmelerde öğrenciler bu amaçlarını şöyle sıralamaktadırlar:
1.& & & Oyun oynamak,
2.& & & Müzik dinlemek,
3.& & & Fotoğraf veya video çekmek,
4.& & & Mesajlaşmak,
5.& & & Birbirine resim veya animasyon göndermek,
6.& & & Konuşmak / haberleşmek (bu fonksiyon genelde en son sırada (!?) ifade edilmektedir).
Yeni nesil çocuklar psikolojik ve fizyolojik olarak teknolojiden nasıl etkileniyor?
Dünyada çok popüler olan teknoloji ve iletişim araçları günlük hayatımızın her alanında kullanılmaya başlanılmıştır. Bilgisayar oyunları, cep telefonu ve internet kullanımı çocuklar ve ergenler arasında son zamanlarda özellikle son 15 yıl içerisinde hızlı bir artış göstermiştir.

Sayısız faydalarının yanında, bilgisayar gibi teknoloji araçlarının insan sağlığı üzerinde, fiziksel (bedensel), fizyolojik ve psikolojik yan etkileri günümüzde oldukça önem kazanmıştır. İnternet, cep telefonu ve bilgisayar kullanımı gençlerin araştırma yapmalarını, bilgiye çok çabuk ulaşmalarını ve gelişmelerini sağlayan teknoloji olarak değerlendirilirken aynı zamanda kontrolsüz, aşırı ve bilinçsiz kullanım kaygı ve korkulara neden olmaktadır. Özellikle ergenlik döneminde bilgisayar oyunlarının bağımlılık yapabileceği, ergenlerin hem davranışlarını hem de beyin gelişimlerini olumsuz etkileyebileceği ile ilgili çeşitli araştırmalar vardır.

Aile kontrolü gerekiyor
Bilgisayar oyunu, internet gezintileri, çocukları ve ergenleri sosyal hayattan giderek uzaklaştırmaktadır. Aşırı internet kullanımı bazı araştırmacılar tarafından diğer bağımlılıklara benzetilmiştir. İnternet başında aşırı zaman harcama, fiziksel aktivitelerde azalma, aile, arkadaş, kişisel sorumlulukları ihmal etme, internete giremediğinde endişe hissetme, sosyalizasyonda, azalma patolojik internet bağımlılığının belirtileri arasında sıralanabilir. Bazı çalışmalarda internet kullanım süresi arttıkça çocuk ve gençlerde yalnızlık, özgüven, sosyal yalıtım, saldırganlık gibi duygusal ve davranışsal sorunların daha fazla görüldüğü, genel sağlık düzeylerinin düştüğü ve depresif belirtiler görülme oranının artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca ergenlik gibi kişinin kimliğinin oluştuğu, gelecek için amaçlarının belirlendiği karmaşık bir dönemde cinsel gelişimlerini olumsuz etkileyecek sitelere kontrolsüz ulaşmak risklidir.
Okul başarısının artması için de anne-babalar, çocuklarının ders çalıştıkları zamanda cep telefonlarını ve bilgisayarlarını kapatmalarını sağlamakla sorumludurlar aksi takdirde bir elinde cep telefonu ile çalışılan ders başarıyı getirmeyecektir. Çocuğun zihni sürekli, bana mesaj geldi mi, arkadaşım çağrı attı mı düşünceleriyle meşgulken, zihni öğrenmeye konsantre olamayacaktır. 

Gençlerin yüzde 90`ı cep telefonu kullanıyor
Bilgisayar oyunları ve internet kullanımı yanında üzerinde durulması gereken diğer bir konu cep telefonu kullanımıdır. Yeni çıkan cep telefonları artık bilgisayar işlevi görmektedir.Yapılan bir çalışmada 11-15 yaş arası gençlerin %90`ı cep telefonuna sahiptir ve bu oran gittikçe artmaktadır. Elektromanyetik kirlilik; yorgunluk, gerginlik, enerji azlığı, karamsarlık gibi yakınmaların nedenleri arasında yer almaktadır. Cep telefonlarında yer alan çeşitli oyunlar son yıllarda oyuncakların yerini almış durumdadır. Artık her yaş grubundaki çocuk ve ergenler cep telefonlarının yeni modelleri, farklı renkleri ile tüketim duygusuna kapılmaktadır.

İnternet kullanımı günden güne artıyor
Ülkemizde internet kullanımı 2005 yılında 14 milyon iken 2007 yılında ise Avrupa internet kullanımının %4.6 `sını oluşturmuştur. Günümüzde kaçınılmaz bir gereklilik olan bilgisayar, internet, cep telefonu kullanımı çocuk ve gençlerde sağlıklı teknoloji kullanımı nasıl olmalı? sorusunu akla getiriyor. Ailelerin, çocuklarını internet, cep telefonu kullanımı konusunda bilgilendirmeleri, tavsiyelerde bulunmaları, yetersiz kaldıkları konularda ise uzmanlardan yardım almaları gereklidir.
Amerikan Psikiyatr Birliği&`nin Toronto&`daki konferansında sunulan bir araştırmaya göre çok fazla cep telefonu kullanan gençler korkak ve mutsuz. Söz konusu çalışma cep telefonunun gençlerin psikolojik durumunu yansıtan ilk araştırma. Araştırma sırasında incelenen 575 Koreli öğrenci cep telefonunu günde en az 90 kez kullanıyor.Öğrenciler ya korktuklarını ya da sıkıldıkları için cep telefonu kullandıklarını söylemişler. Bu gruptaki gençler cep telefonunu günde 70 kez kullananlara kıyasla hem daha ürkek hem de daha depresif.
Öğrenciler iletişim kurarak daha iyi hissetmeye çalışıyorlar diyor araştırmayı yöneten Jee Hyan Ha&`nın düşüncesine göre cep telefonu kullanımı özgüvenle ilgili . Mutsuz öğrenciler hala sevilip sevilmediklerini öğrenmek için mesaj alıp almadıklarını kontrol ediyorlar ve bunu on dakikada bir yapanlar bile var. 
EĞER ÇOCUĞUNUZUN ELİNDEN CEP TELEFONU DÜŞMÜYORSA; ÖZGÜVENİ EKSİK, MUTSUZ VE BAŞARISIZ OLMA RİSKİ ÇOK YÜKSEKTİR.