13 Ocak 2015 Salı

2.5 YIL SONRA UYKUSUNDAN UYANDI

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 10 yıl önce Uzay'a gönderilen ve son 2.5 yıldır uyku halinde olan Rosetta uzay aracı, dün Dünya'dan gönderilen sinyalle tekrar aktif hale geldi. Rosetta, Ağustos ayında 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızını gözlemleyecek.



Avrupalı gök bilimciler, dün TSİ 10.00'da Güneş'ten 673 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Rosetta uzay aracını 2.5 yıldır süren uykusundan uyandırdı.

ESA tarafından MArt 2004'te ateşlenen Rosetta, uyandırma mesajının ardından roketlerini ateşleyerek kendini konumlandırdı ve güneş panelleriyle yeniden enerji üretmeye başladı. Uzay aracı, tekrar aktif hale gelmesinin ardından Dünya'ya 'göreve hazır olduğunu' belirten radyo sinyali gönderdi.

Rosetta projesinin operasyon müdürü Andrea Accomazzo, "Başardık! Rosetta'dan gelen sinyalleri okuyabiliyoruz" dedi.

Rosetta, derin uykusundan uyandıktan sonra Dünya'ya ilk sinyalini TSİ 20.18'de gönderdi. Sinyal, Almanya'nın Darmstadt kentindeki ESA Uzay Operasyonları merkezi tarafından alındı.


RANDEVUYA HAZIRLANIYOR
Jüpiter'in yörüngesinden çıktığı 2011'in ortalarından bu yana uykuda olan Rosetta, Dünya'dan 800 milyon km mesafede olduğu bu noktada yeterli güneş ışığı alamıyordu.
Güneş'in yakınlarında bulunan uzay aracı, gözlerini açmasının ardından Mayıs ayında 4 kilometre genişliğindeki buzul gök cismi 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun rotasına girecek, Ağustos ayında ise 'tepesine binecek.'

Rosetta, kuyrukluyıldızı yakalamasının ardından taşımakta olduğu 'Philae' adlı keşif aracını gök cisminin üzerine bırakacak. Kuyrukluyıldızlar hakkında yapılan en kapsamlı araştırma olması beklenen araştırma için Rosetta, şu an gök cismiyle arasında bulunan 9 milyon kilometrelik mesafeyi kapamak zorunda. Bu mesafenin Mayıs ayında 2 milyon km'ye inmesi bekleniyor.

Uzay aracının Dünya'ya olan mesafesi yaklaşık 800 milyon kilometre.