Haberleşme teknolojisini daha da geliştirecek yeni Atlas 5 roketi başarıyla fırlatıldı.
ABD ve müttefiklerine füze alarmı, teknik istihbarat, füze savunma sisteminin gelişimini sağlayacak ve haberleşme teknolojisini daha da geliştirecek yeni Atlas 5 roketi başarıyla görev yerine gönderildi.
Roket, Amerika'nın Florida eyaletindeki Canaveral Burnu'nda bulunan Kennedy Uzay Üssü'nden yerel saatle 20.04'te fırlatıldı.
Üzerinde Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), United Launch Alliance'nin (ULA) logoları ve Amerikan bayrağı bulunan roket, Lockheed Martin firması tarafından geliştirildi.
Amerikan hükümetinin isteğiyle ULA tarafından üretilen roket, Rus yapımı bir motor taşıyor ve uçak yakıtı ile sıvı likit oksijenle çalışıyor. 15 milyar dolara mal olan roket, eski Atlas 5 uydularına oranla 16 kat daha hız ve kapasiteye sahip. Roket, ayrıca Amerika'nın geniş bantlı haberleşme sistemini yenisiyle değiştirecek.
Fırlatma dolayısıyla, roketin üretilmesinde yazılım ürünleri kullanılan Siemens, Türkiye ve Almanya, Japonya ve Brezilya'dan bazı gazeteciler için üste bir basın gezisi düzenledi.
Siemens Başkan Yardımcısı ve Üretim Bölüm Şefi Dr. Helmuth Ludwig, AA muhabirine yaptığı açıklamada, roketin fırlatılmasıyla tarihi bir ana şahitlik edeceklerini söyledi.
Uzay endüstrisinin yazılımları için bütün bilgileri birleştirerek ve en yüksek enerjiyi kurgulayarak alternatif geliştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Ludwig, şöyle devam etti:
"Bunun üretilmesinde faydalandığımız teknoloji daha önce kullandığımız bir teknoloji değildi. Burada kullandığımız teknoloji insanlara büyük fayda sağlayacak bir şey. Uzay endüstrisine sunduklarımıza baktığınızda Siemens'in katkılarını hemen görürsünüz. Havacılık ve uzay endüstrisi birçok farklı kriteri talep eden bir sektör. İnsanın sıradan hayatını çok kolaylaştıracak yüksek yazılımlar bunlar. Bir yazılım ortaya çıktığında bir diğeri bunu geliştirmeye çalışıyor. Bu bir işbirliği.
Siemens'in havacılık uzay endüstrisi için ürettiği yazılımları olabildiği kadar mükemmelleştirmek için büyük bir çapa sarf ediyoruz. Yüksek teknolojinin bir ürünü olan bu yazılımlar, mühendisliğin ulaştığı son noktayı hayal edebileceklerimizin bir adım ötesine taşımak demek. müşterilerimizin talepleri çok önemli. Onların talepleri doğrultusunda ürünler geliştirmeye çalıyoruz."
Türk şirketleriyle çalışmaktan çok mutluyuz
Siemens'in Türkiye'de de önemli çalışmalar yaptığını kaydeden Ludwig, "Türkiye'de çok önemli müşterilerimiz var. Koç ve Sabancı grubu gibi Siemens'in çalıştığı önemli şirketler var. Bu şirketlerin talepleri doğrultusunda, farklı yazılımlar üzerinde çalışıyoruz. Talep olduğu için teknolojiyi burada da üretken bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Türk şirketleriyle çalışmaktan çok mutluyuz" dedi.
Roket askeri ve haberleşme amaçlı kullanılacak
ULA Ürün Yaşam Evresi Program Müdürü Mike Przekwas, Atlas roketini üretme talebinin Amerikan hükümetinden geldiğini kaydetti.
Roketi üretimini yapanın ve kullanıma sunanın ULA olduğunu anlatan Przekwas, "Bir kontrat yaparak hükümetin bütün taleplerini yerine getirdik ve ürünü sunduk. Bu gece fırlatılacak Atlas 5 roketi diğerlerinden biraz daha farklı. Daha güçlü ve şu anda kullanılan birçok roketten daha büyük bir roket. Roket askeri ve haberleşme amaçlı kullanılacak. Esnek bir araç ve farklı amaçlarla da kullanılabilir" diye konuştu.
Siemens'in yazılım ürünlerini yıllardır kullandıklarını dile getiren Przekwas, bu yazılımların kendilerini büyük avantajlar sağladığını aktardı.
Przekwas, roketin taşıma kapasitesini artırmayı ve olası problemleri çözmeyi bu yazılımlarla yaptıklarını belirtti.
Przekwas, "Atlas roketlerinin her birini ayrı görevleri var. Her biri farklı yere gider. Bugünkü roketin görevi, GPS uydu sistemlerini geliştirmek. Bundan önceki haberleşme sistemleri o kadar başarılı değildi. Roket, yeni bir haberleşme sistemi başlatacak, yeni bir devri başlatacak diye umuyoruz. 2003'te bir haberleşme uydu sistemi yollamıştık. Bu roket bunun üzerine uzaya yepyeni bir sistem getirecek" ifadelerini kullandı.
Türk kökenli Fatih ve Eren Özmen'in sahip olduğu Sierra Nevada Corporation (SNC) firmasının Uzay Sistemleri İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcı John Roth, firmalarını özel uzay aracı geliştirdiğini söyledi.
SNC’nin NASA'nın astronot ve kargo taşıyacak güvenilir ve emniyetli bir uzay aracı geliştirmek için Dream Chaser'i ürettiklerini hatırlatan Roth, "İlginç tasarımı olan bir cihaz. Kanat gibi görünen kısım aslında kanat değil. Bütün gövdeyi havaya kaldırmaya yarayan ve aerodinamik özelliği olan bir tasarım. NASA'nın bizden istediği bütün kriterleri yerine getirdik. İnsanları bir yerden bir yere götürmek bizim en önemli önceliğimiz" şeklinde konuştu.
Türkiye uzay çalışmalarının parçası olmak istiyorsa memnuniyetle karşılarız
Türk firmaları, üniversiteleri ve yetkilileriyle uzay araştırmaları için çalışmaya hazır olduklarına vurgulayan Roth, "Türkiye uzay çalışmalarının parçası olmak istiyorsa biz bunu memnuniyetle karşılarız. Firma sahiplerimizin Türk olması nedeniyle birçok Türk genci bizimle çalışmak istiyor. Başvurularına cevap vermekte zorlanıyoruz. ABD'nin burada çalışmak için belirli kriterleri var, en azından green kart veya Amerikan vatandaşlığı olması lazım" dedi.
Roth, SRC'nin de Siemens'ten yazılım desteği aldığını ve bu konuda önemli bir işbirliği içinde olduklarını belirtti.