Mars’a gidiş için hazrıklılara şimdiden başlayan NASA, meğerse bir yandan da en yakın komşumuz olan Venüs’e yerleşme planları yapıyormuş.
ABD uzay araştırmaları kurumu NASA bir süredir tüm insanlığı, 2030’lu yıllarda gerçekleştirmeyi planladığı uzun soluklu Mars yolculuğu haberleri ile heyecanlandırıyor. Ama NASA’nın arka planda üzerinde çalıştığı bir başka büyük yolculuk projesi var ki, belki daha kısa zamanda bile gerçekleşebilir.
NASA’nın Langley’deki tesislerindeki bazı araştırmacılar, “High AltitudeVenusOperationalConcept” (HAVOC) isimli birVenüs keşif sistemi geliştirmekle meşgul. Aslında Venüs’e gitmek uzun zamandır kimsenin NASA dahil planları arasında yoktu. Çünkü en yakın komşumuz olan Venüs gezegeni, Güneş’e yakınlığı yüzünden çok sıcak ve atmosferi sülfürik asit dolu.
Venüs’e bir yüzey aracı indirmek bu yüzden mümkün değil. Ama ya atmosferin üst kısımlarında konumlandırılacak ve balonlarla atmosferde durabilecek bir laboratuara ne dersiniz? HAVOC konseptini geliştiren bilimadamları, gezegene gidildikten sonra yüzeyden 50 kilometre yukarıda asılı duracak bir helyum balonunu devreye sokmayı planlıyorlar. Venüs’ün yoğun atmosferinin kendisi de bu balonun havada sabit durmasını kolaylaştıracak. Ayrıca bu yükseklikte durduğu sürece, yüzeyden gelen yüksek ısıdan da etkilenmeyecek.
Venüs yolculuğu önce insansız araçlarla başlayacak. Bu araçlar atmosferi inceleyip, HAVOC projesi için gerekli bilgileri toplayacaklar. Diğer aşamada gerekli malzemeler ve ilk astronot ekibi Venüs’e gönderilip, zepline benzeyen ilk aracı deneyecekler. Son olarak da gelecekte Venüs’ün atmosferinde sabit kalacak, Uluslararası Uzay İstasyonu benzeri bir yerleşim noktası inşa edilmesi sözkonusu.