29 Temmuz 2015 Çarşamba

Bilim Adamları 'katil robotlar' Konusunda Uyardı!

Bilim insanları, "katil robot" olarak bilinen "otonom silah sistemlerinin" ölümcül etkileri olabileceği noktada uyarıda bulundu.



Ünlü İngiliz astrofizikçi Prof. Dr. Stephen Hawking de aralarında bulunduğu yaklaşık bin bilim adamının ortak olarak hazırladığı mektup Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki Uluslararası Yapay Zeka Konferansı'nda okundu. 
Mektupta gelecekte yapay zekayla kontrol edilen silahlar ya da katil robotların, hedeflerini insanlarla doğrudan iletişim kurmadan seçip vuracağı belirtildi. Ayrıca konuşmada büyük bir askeri gücün otonom silahları geliştirmeye başlamasının korkunç sonuçlara yol açabileceğenin altı çizildi.

Otonom silahların "üçüncü devrim" olarak nitelendirildiği mektupta, "Nükleer, kimyasal ya da biyolojik silahların aksine otonom silahlar, çok sayıda ve düşük maliyetle üretilebilecek. Bu silahlar, kolayca karaborsaya, oradan da terör örgütlerinin eline düşebilir. Bu durumda otonom silahlar, geleceğin kalaşnikofu haline gelecektir" denildi.  Yani otonom silahların suikastler, soykırım ve nüfus kontrolü gibi kitlesel ölümlere yol açacak eylemler için ideal bir seçenek olacağını söyleyebiliriz.
Öte yandan mektupta ayrıca Apple'ın kurucularından Steve Wozniak, SpaceX şirketinin Üst yöneticisi Elon Musk, DeepMind şirketinin kurucusu Demis Hassabis, filozof Noam Chomsky ve Google yöneticilerinden Peter Norvig de imzası bulunuyor. Söz konusu mektubun Yaşamın Geleceği Enstitüsü'nün (Future of Life Institute - FLI) internet sitesinde de yayımlandığını unutmadan hatırlatalım.